中心公告 / Center announcement

中心公告

Center announcement

北大-斯坦福-牛津互联网会议议程

发布时间:2014-11-20 阅读次数:

2014

北大斯坦福牛津

互联网法律与公共政策研讨会

Peking University-Stanford University-Oxford University

Internet Law and Public Policy Conference



会议议程表

AGENDA

(仅供参考,以当天为准,主办方保有最终解释权)

201411 22

22 November 2014

北京大学法学院(凯原楼)学术报告厅

Leo Ko Guan Building, Peking University Law School

1:30-2:00 P.M. GMT+8

报到

Registration

30分钟

30mins

2:00-2:32 P.M.

开幕

Opening Ceremony

32分钟

32mins

主持人:王锡锌,北京大学法学院副院长,教授

Moderator: WANG Xixin, Associate Dean and Professor of Law, Peking University Law School (PKU)

4分钟

4mins

开幕致辞

Opening Remarks

施禹之,全国人民代表大会财政经济委员会调研室副主任

SHI Yuzhi, Deputy Director, Research Institute, Financial and Economic Committee, National People’s Congress (NPC)

4分钟

4mins

陈锦川,北京知识产权法院副院长

        CHEN Jinchuan, Vice President, Beijing Intellectual Property Court

4分钟

4mins

Michael Klausner,斯坦福大学法学院商学暨法学教授

Michael Klausner, Nancy and Charles Munger Professor of Business and Professor of Law, Stanford Law School (SLS)

4分钟

4mins

Monroe Price牛津大学传媒法律与政策比较研究中心创始人

Monroe Price, Founder, Programme in Comparative Media Law and Policy (PCMLP), Oxford Law Faculty (OLF)

4分钟

4mins

Brent Irvin,腾讯公司副总裁暨总法律顾问

Brent Irvin, Vice President and General Counsel, Tencent Holdings Limited

4分钟

4mins

周成奎,北京卓亚经济社会发展研究中心理事长,全国人大常委会原副秘书长

ZHOU Chengkui, Chairman, Beijing Zhuo-Ya Economy and Society Development Research Center; Former Deputy Secretary General, NPC Standing Committee

4分钟

4mins

吴志攀,北京大学常务副校长

WU Zhipan, Executive Vice President, Peking University

4分钟

4mins

2:32-2:50 P.M.

 

拍照

Group Photo Opp.

18分钟

18mins

 

2:50-4:15 P.M.

议题一

Panel I

网络治理与网络中立

Internet Governance and Network Neutrality

85分钟

85mins

主持人

Moderator

薛军,北京大学法学院副院长,教授

XUE Jun, Assosciate Dean and Professor, PKU

5分钟

5mins

发言人

Panelists

 

Marvin Ammori,斯坦福大学法学院兼职研究员

Marvin Ammori, Affiliate Scholar, SLS

 

讲题:美国网络中立政策

Topic: Network Neutrality in the United States

15分钟

15mins

Mark Howard Stephens牛津大学传媒法律与政策比较研究中心理事会主席,英国HowardKennedy律师事务所合伙人

Mark Howard Stephens, Chair, PCMLP Advisory and Management Board, OLF; Partner, HowardKennedy LLP

 

讲题:被遗忘权:欧盟当前的发展与挑战

Topic: The Right to be Forgotten: Current Developments and Challenges in the E.U.

15分钟

15mins

Ginevra Peruginelli,意大利国家研究委员会法律信息理论与技术研究院研究员

Ginevra Peruginelli, Researcher, Institute of Legal Information Theory and Techniques, National Research Council of Italy

 

讲题:管窥网络治理与对于法律的自由取用

Topic: Internet Governance and Free Access to Law: A Glance

15分钟

15mins

 

张平,北京大学法学院教授

ZHANG Ping, Professor of Law, PKU

 

讲题:大数据应用中的个人信息保护:《互联网企业个人信息保护测评标准》倡议

Topic: Legal Protection of Personal Information in Big data Age

 --“Evaluation Standard for Internet Enterprises’ Protection of Personal Information”: A Proposal

15分钟

15mins

 

讨论

Q&A

 

20分钟

20mins

4:15-4:30 P.M.

茶歇

Break

 

15分钟

15mins

 

4:30-6:10 P.M.

议题二

Panel

移动互联网对社会的影响

Influence of Mobile Internet on the Society

100分钟

100mins

主持人

Moderator

贺卫方,北京大学法学院教授

HE Weifang, Professor of Law, PKU

5分钟

5mins

发言人

Panelists

Andres Font Galarza,吉布森律师事务所合伙人

Andres Font Galarza, Partner, Gibson, Dunn & Crutcher  LLP

 

讲题:欧盟移动互联网面临的挑战

Topic: Policy Challenges in the EU Mobile Internet Sectors

15分钟

15mins

司晓,腾讯公司副总法律顾问,互联网与社会研究院秘书长

Jason SI, Associate General Counsel, Tencent Holdings Limited; Secretary General, Tencent Internet & Society Institute

 

讲题:移动互联与智慧民生

Topic: Mobile Internet and Wisdom Life

15分钟

15mins

Catherine Crump,加州大学伯克利分校法学院助理教授

Catherine Crump, Assistant Clinical Professor of Law, UC Berkeley

 

讲题:有关手机数据隐私权的美国宪法最新发展

Topic: Recent Developments in the United States Constitutional Law Regarding the Right of Privacy in Cell Phone Data

15分钟

15mins

牛凯,中国预防青少年犯罪研究会副秘书长, 《预防青少年犯罪研究》杂志社总编辑

NIU Kai, Deputy Secretary General, China Juvenile Delinquency Prevention Research Association; Editor-in-chief, Juvenile Delinquency Prevention Research

 

讲题:网络环境下未成年人的立法保护

Topic: Legislative Regime for the Protection of Juveniles in Cyberspace

15分钟

15mins

Jennifer Barrett Glasgow,安客诚公司全球隐私与公共政策执行官

Jennifer Barrett Glasgow, Global Privacy and Public Policy Executive, Acxiom Corporation

 

讲题:物联网的规制

Topic: Regulating the Internet of Things

15分钟

15mins

讨论

Q & A

 

20分钟20mins

6:20 P.M.

欢迎晚宴

Welcome Banquet

博雅国际酒店(仅限邀请嘉宾)

The Lakeview Hotel By invitation

 

20141123

23 November 2014

北京大学法学院(凯原楼)学术报告厅

Leo Ko Guan Building, Peking University Law School

9:00-1040 A.M.

议题三

Panel

互联网与计算机软件专利的保护

Internet and Computer Software Patents Protection

100分钟

100mins

主持人

Moderator

孙远钊,北京大学法学院访问教授

Andy Y. SUN, Visiting Professor of Law, PKU

5分钟

5mins

发言人

Panelists

Rogier Creemers,牛津大学传媒法律与政策比较研究中心研究员

Rogier Creemers, Research Officer, PCMLP, OLF

 

讲题:交叉内容与版权:欧盟的最新发展

Topic: Crossover Content and Copyright: Recent European Developments

15分钟

15mins

李亚虹,香港大学法学院副教授

LI Yahong, Associate Professor of Law, Hong Kong University

 

讲题:爱丽丝诉CLS银行案:对软件专利前途的涵意

Topic: Alice v. CLS Bank: the Implications on the future of

software patenting

15分钟

15mins

Lisa Ouellette,斯坦福大学法学院助理教授

Lisa Ouellette, Assistant Professor of Law, SLS

 

讲题:影响软件与互联网专利的美国法近期发展

Topic: Recent Developments in U.S. Law Affecting Software and Internet Patents

15分钟

15mins

刘明,工信部软件与集成电路促进中心,博士

LIU Ming, China National Software and Integrated Circuit Promotion Center (CSIP), Ministry of Industry and Information Technology (MIIT)

 

讲题:互联网与大数据时代的中国开源软硬件

Topic: China Open Software and Hardware in Big Data Age

15分钟

15mins

Joe Brennan,谷歌专利法务

Joe Brennan, Patent Counsel, Google Inc.

 

讲题:美国的软件专利

Topic: Software Patents in the United States

15分钟

15mins

讨论

Q & A

 

20分钟

20mins

10:40-10:50 A.M.

茶歇

Break

 

10分钟

10mins

10:50-12:15

A.M.

议题

Panel

互联网金融

Internet Finance

85分钟

85mins

主持人

Moderator

彭冰,北京大学法学院教授

PENG Bing, Professor of Law,  PKU

5分钟

发言人

Panelists

 

Lars Hornuf,特里尔大学经济法教授

Lars Hornuf, Professor of Law and Economics, University of Trier

 

讲题:众筹的规制

Topic: Regulating Crowd Investing

15分钟

15mins

温信祥,中国人民银行金融研究所副所长

WEN Xinxiang, Deputy Director General, Research Institute,

The People's Bank of China

 

讲题:从肯尼亚M—Pesa业务模式看移动支付在中国农村金融服务中的应用前景

Topic: The Application Prospect of Mobile Payment in China’s

Rural Financial Services from M-Pesa Business Model in Kenya

15分钟

15mins

Nicole Stremlau,牛津大学传媒法律与政策比较研究中心主任

Nicole Stremlau, Head, PCMLP, OLF

 

讲题:非洲创新:移动支付与争端解决

Topic: Africa Innovates: Mobile Money and Dispute Resolution

15分钟

15mins

鲁春丛,工信部电信研究院政策与经济研究所长

LU Chuncong, Director, Institute of Policy and Economy, China Academy of Telecommunication Research, MIIT

 

讲题:互联网金融为何在中国快速崛起

Topic:  Why the Rapid Surge of Internet Finance

15分钟

15mins

讨论

Q & A

 

20分钟

20mins

12:25-1:20 P.M.

冷餐

Buffet

午间演讲

主持人:张平,北京大学法学院教授

Moderator: ZHANG Ping, Professor of Law , PKU

 

发言人:Paul Goldstein,斯坦福大学法学院教授

Speaker:   Paul Goldstein, Lillick Professor of Law,  SLS

 

讲题:著作权许可的未来平台

Topic: Future Platforms for Copyright Licensing

 

 

 

 

 

20141123

23 November 2014

北京大学法学院(凯原楼)学术报告厅

Leo Ko Guan Building, Peking University Law School

 

1:30-2:55 P.M.

议题五

Panel

公司治理

Corporate Governance

85分钟

85mins

主持人

Moderator

杨明,北京大学法学院教授

YANG Ming, Professor of Law, PKU

5分钟

5mins

发言人

Panelists

 

Monroe Price牛津大学传媒法律与政策比较研究中心创始人

Monroe Price, Founder, PCMLP, OLF; Director, Center for Global Communication Studies, Annenberg School For Communication, University of Pennsylvania

 

讲题:治理文化:“公司治理”与“网络治理”

Topic: Cultures of Governance: “Corporate Governance” and “Internet Governance”

15分钟

15mins

Michael Klausner,斯坦福大学法学院教授

Michael Klausner, Professor of Law, SLS

 

讲题:双层股权

Topic: Dual Class Stock

15分钟

15mins

邓峰,北京大学法学院副教授

DENG Feng, Associate Professor of Law, PKU

 

讲题:双层融资规制:中国背景下的展开

Topic: Dual Capitalization Regulation: A Chinese Context

15分钟

15mins

Bonnie Chan,达维律师事务所合伙人

Bonnie Chan, Partner, Davis Polk & Wardwell

 

讲题:可变利益实体(Variable Interest Entities, VIEs) 协议的使用及相关公司治理问题

Topic: The Use of VIEs and Related Corporate Governance Issues

15分钟

15mins

讨论

Q & A

 

20分钟

20mins

2:55-3:10 P.M.

茶歇

Break

 

15分钟

15mins

3:10-4:50  P.M.

议题六

Panel

互联网不正当竞争

Unfair Competition in Cyberspace

100分钟

100mins

主持人

Moderator

李明德,中国社会科学院法学所研究员

LI Mingde, Research Fellow, Institute of Law, Chinese Academy of Social Sciences

5分钟

5mins

发言人 

Panelists

 

Richard Danbury,媒体法律和政策比较研究中心副研究员,剑桥大学知识产权与信息法律中心副研究员

Richard Danbury, Research Associate, Programme in Comparative Media Law and Policy, OLF & The Centre for Intellectual Property and Information Law, Cambridge University

 

讲题:拯救新闻?数字环境下对新闻业务面临的威胁的比较法回应

Topic: Saving News? Comparative Legal Responses to Threats to the Business of News in the Digital Environment

15分钟

15mins

Phillip R. Malone,斯坦福大学法学院教授

Phillip R. Malone,  Professor of Law, SLS

 

讲题:网络上的竞争,优势地位与创新

Topic: Competition, Dominance and Innovation Online

15分钟

15mins

肖江平,北京大学法学院副教授

XIAO Jiangping, Associate Professor,  PKU

 

15分钟

15mins

陶鑫良,上海大学知识产权学院院长,教授

TAO Xinliang, Dean and Professor of Law, Intellectual Property Institute, Shanghai University

 

讲题:互联网下知识产权不正当竞争及其化解

Topic: Unfair Competition Involving Intellectual Property Rights over the Internet and its resolution

15分钟

15mins

张钦坤,腾讯互联网与社会研究院副秘书长

ZHANG Qinkun, Deputy Secretary General, Tencent Internet & Society Institute

 

讲题:中国互联网不正当竞争案件实证分析

Topic: Unfair Competition over the Internet: An Empirical Study of Chinese Case Law

15分钟

15mins

讨论

Q & A

 

20分钟20mins

4:50-505

P.M.

闭幕式

Closing Ceremony

主持人:张平,北京大学法学院教授

Moderators: ZHANG Ping, Professor of Law , PKU

 

张守文,北京大学法学院院长,教授

ZHANG Shouwen, Dean and Professor of Law, PKU

 

Michael Klausner,斯坦福大学法学院商学教授暨法学教授

Michael Klausner, Nancy and Charles Munger Professor of Business and Professor of Law,  SLS

 

Monroe Price牛津大学传媒法律与政策比较研究中心创始人

Monroe Price, Founder, PCMLP, OLF

15分钟

15mins

6:30 P.M.

晚宴

Banquet

博雅国际酒店(仅限邀请嘉宾)

The Lakeview Hotel By invitation

 

您是第464032位访问者